3 Haziran 1944 yılında Mehmet Zeynel Abidin Bey ile Emel Hanımın üçüncü erkek çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası bir hukukçu annesi ise ev hanımıdır.
1962 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne kaydolur ve 1969 yılında Felsefe bölümünden “Platon’a Göre Sofistler” konulu mezuniyet tezi ile mezun olur. Askerliğin ardından 1971’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Kürsüsü’nde doktora programına kaydolur. Cahit Tanyol nezaretinde yürüttüğü doktora çalışmalarını, “Yurt Dışında Çalışma Olayının Sosyolojik Eleştirisi” adlı teziyle 29 Eylül 1975’te tamamlar. 1977 tarihinde Sosyoloji Kürsüsü’nde Dr. Asistan olarak göreve başlar. YÖK yasasının ardından 1982 yılında yardımcı doçentliğe yükseltilir.
1979’dan itibaren çalışmalarını şehirlerin doğuşu ve gelişimi konularına yönelten Tuna, 1979-1981 yıllarında çeşitli tarihlerde Fransa’da bu konu ile ilgili araştırmalarda bulunur. Daha sonra Şehirlerin Ortaya Çıkış ve Yaygınlaşması Üzerine Bir Deneme başlığı ile yayımlanacak çalışması ile 1985 yılında doçentliğini alır.
Doçentlik sonrasında çalışmaları bilgi sosyolojisi üzerine yoğunlaşan Korkut Tuna 1990 yılında Fransa’da CNRS’e bağlı IRESCO’da araştırmalarda bulunur. Bilgi sosyolojisi alanında yaptığı çalışmalarla 1992’de Uygulamalı Sosyoloji anabilim dalında profesörlük kadrosuna atanır.
Korkut Tuna 2005 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı ve Sosyoloji Bölümü başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Akademik yaşamı boyunca farklı ve yeni bir sosyolojinin peşinde olan Korkut Tuna güncel olarak şehirleşme, küreselleşme ve Türk dünyası üzerine çalışmalar yapmakta ve talebe yetiştirmektedir.