Sepetim (0) Toplam: 0,00 TL

Araştırmacı-Yazar. 1968 yılında İstanbul-Fatih’te doğdu. Babası Sancak bölgesinin Prijepolje (Priyepolye), Annesi ise Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğmuş ve İstanbul’a göç etmişlerdir.

İlk orta ve lise eğitimini İstanbul’da bitirdi. 1985 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1989 yılında mezun oldu. 1989-1991 yılları arasında askerlik vazifesini Piyade-Asteğmen olarak Tekirdağ’da tamamladı. 1991 yılında evlendi ve iki erkek iki kız olmak üzere dört çocuk sahibidir. 1988 yılında T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda resmi olarak göreve başladı. Kurumda 2004-2010 yılları arasında Rumeli Araştırmaları Grup Başkanı olarak görev yaptı.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında “Türkiye’de Göç ve Göçmen Meselesi, Balkan Harbi Sonrası Örneği  (1912-1914)” adlı tez konusuyla, yüksek lisansını bitirdi. Rumeli kökenli bir ailenin çocuğu olması hasebiyle anne ve babasının anlattığı göç hatıraları daima ilgisini çekti. Bu sebepten kaleme aldığı Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Balkanlar’ın Makûs Talihi GÖÇ adlı eserin ilk baskısı 2001 yılında yayınlandı. (En son 8. baskısı çıkmıştır) Ayrıca orijinali Osmanlıca ve 750 sayfa olan, 1896 Kosova Vilayeti Salnamesi; Türklerin Rumeli’ye Çıkışının 650. Yıldönümü 650. Yıl Sempozyumu; II. Dünya Savaşı’nda Yugoslavya’da Bir Direniş Mücadelesi Yücel Teşkilatı kitaplarını yayına hazırlamıştır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde, Bosna-Hersek İle İlgili Arşiv Belgeleri, Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak adlı kitapları hazırlayan uzman heyetin içinde yer aldı. Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Arşivlerarası İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, iki ülke uzmanlarınca hazırlanan Osmanlı Yönetiminde Makedonya adlı eseri yayına hazırlayan uzmanların grup başkanlığını yürüttü. Yine aynı grup çatısı altında Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kosova Vilâyeti, Osmanlı Arşiv Belgelerinde Arnavutluk, Osmanlı Belgelerinde Bosna-Hersek, Osmanlı Belgelerinde Batı Trakya, Osmanlı Belgelerinde Hırvatistan adlı eserleri yayına hazırladı.

2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi himayesinde Köprüler Kurduk Balkanlara sembol ismiyle uluslararası bir sempozyum düzenlemiştir. Bu sempozyumun tertip heyeti başkanlığını yürütmüştür. 17 akademisyenin tebliğlerinin bulunduğu bu eser aynı adla yayınlanmıştır.

Gezi hatıra türünde olan ve 2008’de yayınlanan Üsküp Kitabı’ndan sonra, 2010 yılında Hidayet İlimsever ile birlikte kaleme aldığı Arka Bahçemiz Üsküp adlı bir eseri daha yayınlanmıştır. Balkanlar ve Göç ile ilgili kaleme aldığı tebliğler ile Ulusal ve Uluslararası birçok panel ve sempozyuma katıldı. Yurtiçi ve yurtdışında konferanslar verdi. 2013 yılında Arnavutluk’ta, Kültür Köprüsü Kurduk Bağcılar’dan Berat’a adlı Osmanlı arşiv belgelerinden oluşan bir sergi ve aynı adı taşıyan kitabını hazırladı. Son olarak 2015 yılında Tuna Nehrinde Yitik Bir Vatan Adakale adlı kitabını yayınladı.

2005 yılında TRT’de yayınlanan 14 bölümlük Balkanlar ve Göç adlı belgeselin danışmanlığını yaptı. 2010 yılında Tek Rumeli tv’de İstanbul’dan Rumeli’ye (20 bölüm); 2012 yılında ise Balkan Harbi’nin 100. Yıldönümü münasebetiyle “Balkan Savaşı’ndan Balkan Barışına” (41 Bölüm) adlı tarih-kültür programlarının yapımcı ve sunuculuğunu üstlendi. Balkanlar ile ilgili tarihten günümüze bir kültür köprüsü oluşturmak gayesiyle yazdığı yazıları çeşitli dergi ve günlük gazetelerde yayınlanmıştır.

www.facebook.com/yildirimaganoglu

http://yildirimaganoglu.blogspot.com

e-posta: y_aganoglu@yahoo.com

H. Yıldırım Ağanoğlu - Yazarın kitapları

Kapat